Presentation

De nätbaserade informationstjänsterna har utvecklats snabbt under 2000-talet. I Finland startade den landsomfattande Fråga bibliotekarien tjänsten år 1999. Helsingfors stadsbibliotek igångsatte å sin sida iGS-tjänsten år 2001 och en online-informationstjänst som fungerar med chatteknik år 2002. I de övriga Nordiska länderna har man också utvecklat nätbaserade informationstjänster. Danmark har varit en föregångare med sin Biblioteksvagten tjänst, men man har utvecklat motsvarande tjänster även i Sverige och Norge.

I Finland och i de Nordiska länderna har de nätbaserade tjänsterna byggts upp vid folkbiblioteken. I USA har nätbaserade informationstjänster utvecklats redan tidigare och där har verksamheten startat vid universitetsbiblioteken, men också folkbiblioteken har varit aktiva. USA har än i dag kommit längst i utvecklingen av nätbaserade informationstjänster, där också utvecklingen av lämpliga program för tjänsterna har varit mångsidigare. Det är därför motiverat att vi till en konferens om de nätbaserade informationstjänsterna bjuder in en eller två föreläsare från USA.

I Finland har vi dragit stor nytta av erfarenheterna från de övriga Nordiska länderna. Ett viktigt sätt att utbyta erfarenheter har varit Nordiska konferenser om nätbaserade informationstjänster. Den första hölls i Reykjavik 22.-23.5.2000 under rubriken Referansearbeidet i det elektroniske miljø - bibliotekar, bruker, betjening. Den andra i Helsingør 26. - 27.2.2002 under rubriken Træfpunkt bibliotek? – Bibliotekerne i 24x7 samfundet. Den arrangerades av Danmarks Forskningsbiblioteksforening. Den tredje konferensen, Digital referensservice, arrangerades av Malmö stadsbibliotek 28. - 29.11.2002. Den fjärde, Virtuell referanse, hölls i Tønsberg i Norge 11. - 12.3.2004 och arrangerades av Vestfold landskapsbibliotek. Vid dessa konferenser har deltagarna både fått en mångsidig översikt över de nätbaserade informationstjänsternas utveckling och fått möjlighet att grundligt sätta sig in i tjänsternas arbetsredskap och rutiner.

Nu står finländarna i tur att fortsätta och utvidga det nordiska samarbetet på de nätbaserade informationstjänsternas område genom att arrangera den följande konferensen.

Genom att arrangera en konferens i Finland underlättar vi finländarnas och balternas möjligheter att delta. Samtidigt strävar vi efter att befrämja bibliotekens samarbete med musei- och arkivbranscherna. Vi uppskattar att deltagarantalet skulle ligga kring 100.

 

Presented by:

 

 

Pohjoismaiden tieteellisten kirjastoseurojen liitto